Welke rechten zijn er?

Het is moeilijk in Nederland

Mensen met een beperking hebben het niet makkelijk in Nederland. Dat is wat we hebben gemerkt met het onderzoek.

De Nederlandse regering zorgt voor extra geld en hulp. Dat is geregeld in wetten met rechten. Er is recht op school, recht op werk en recht op een eigen inkomen. Dit zijn wetten die mensen beschermen. Er zijn nog onvoldoende wetten om mensen met een beperking goed te ondersteunen in het gewone leven.

Er is in Nederland ook een wet die verbiedt om mensen te discrimineren vanwege een beperking. Dat betekent dat een bedrijf of een beroepsopleiding niet mag zeggen dat ze geen zin heeft om iemand aan te nemen alleen omdat die een beperking heeft. Er is recht om te klagen als er toch discriminatie is.

Voor het eerst is er een internationaal verdrag van de Verenigde Naties alleen voor mensen met een beperking. In dit verdrag staat dat mensen met een beperking recht hebben om naar een gewone school te gaan, om te werken in gewone bedrijven en om zelfstandig te wonen. Een verdrag is een wet die in een heleboel landen geldt, ook in Nederland.

Het is niet makkelijk in Nederland

Ronald werkt als gastheer bij het Brouwershuys, Parmeijer Rotterdam

Wetten zorgen niet dat alles vanzelf goed gaat. Er is wel recht, maar mensen met een beperking moeten nog veel zelf doen om te zorgen dat het goed gaat.

Het is niet makkelijk een goede school te vinden. Soms kunnen ouders voor hun kind met beperking geen school vinden. Dan moet hun kind thuis blijven of naar een opvangcentrum gaan.

Mensen met een beperking vinden ook moeilijk betaald werk. Als het toch lukt om een baan te vinden, dan wordt er niet veel betaald. De meeste mensen met een verstandelijke beperking verdienen weinig. Of ze krijgen een lage uitkering. De meeste mensen met een beperking zijn daarom arm.

Het is niet eerlijk als dat zo blijft. Mensen met een beperking willen dat veranderen.
Ze willen dat mensen met een beperking niet meer zo apart zijn. Ze kunnen gewoon leren, gewoon werken en gewoon wonen. Het moet wel zó gebeuren dat ze genoeg hulp krijgen als ze dat nodig hebben.

naar boven